Area X: The Southern Reach Trilogy, Jeff VanderMeer

VanderMeer üretken bir yazar editör. her yerde görünür olanlardan değil de, sürekli bir şeyler üreten cinsten. gençler için bilimkurgu fantezi edebiyat kampı da yapıyor birkaç yıldır.

bu üçlemesi, çorba gibi birçok konuyu gayet başarılı biçimde derli toplu, heyecanlı biçimde sunuyor. ekolojik felaketler, insanın doğayla, hayvanlarla ilişkisi, dünyadan soyutlanmış Bölge ile gizemli odalar, biyolojik fenomenler vs.

Dört kadından oluşan bir keşif ekibi, ki isimleri yerine mesleklerini biliriz, x bölgesi denilen ve tuhaf bir çevresel durumun olduğu bölgeyi araştırmaya gider. İlk kitapta bu keşif görevinin notlarını okuruz.

Ben üçlemeden çok ikincisini sevdim, Authority. Burada Kontrol isimli karakterin etrafında oldukça başarılı psikolojik gerilim örülmüş. keşfin yıllar sonrasına gidiyoruz. Anlatımdaki üslup tamamen değişiyor, bunu ayrıca sevdim.

Üçüncü kitap Acceptance’da üslup yine değişiyor. Üç farklı karakterin gözünden, anomaliyi bilimsel metotlarla çözmeye çalışan kurumu, bürokrasinin anlamlandıramadığı bir olay karşısında nasıl felce uğradığını okuyoruz.

Aynı zamanda bölgenin geçmişine gidiyor ve anomali öncesinde yaşananları öğreniyoruz. Kitap başarılı biçimde (ya da başarısız ?) bazı cevaplar verirken, havada bıraktığı konularla bölgeye bizim de kendimizce anlam katmamıza çalışmış gibi.

Lakin böylesi hikayelerde insan cevap istiyor, üzerime çözülmüş gizem at diyor. Ştrugatski biraderleri hatırlatan detaylar ve Lem benzerliği ise tuhaf, yazar bunları hiç okumadığını söylüyor. Bu da tuhaf:) Yazar anomalinin bir gün öncesini anlatan bir novella yazacak sanırım.

bir ekleme: bu üçleme Alfa Yayıncılık tarafından hızlıca çevrilip yayımlandı. Göz attığım kadarıyla da gayet iyi bir çeviri. Bu şartlarda hemen her kitabı yakalayıp çeviren yayıncılara da tebrikler. Mine Sarucan çevirisi.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *