Düğünün Bir Üyesi, Carson McCullers [Çeviri: İris Kantemir]

Remzi Kitabevinin bu Çilek serisi büyük güzellik. Yıllardır oku oku bitmiyor, müthiş seçki. The New Yorker McCullers için mutsuz sonların yazarı diyor. Doğru. Güneyli olmasına rağmen güneyli olmayan nadir yazarlardan.

Bir mutfakta ve çoğunlukla mutfağın yakınlarında birkaç sokakta geçen aklı karmakarışık genç Frankie, evin siyah yardımcısı, ufak kuzeni, her zamanki gibi görünmez bir baba ile görülmesi zorunlu dünyevi haller.

Paylaşım Savaşının son günleri, McCullers’ın temel izleği, bir şekilde dünya ile bağ kurmakta zorlanan, bedeninde ya da zihninde bir şeylerin çarpık olduğu karakterler. Sürekli gitmeye çalışanların yüklendikleri hüzün.

Bunlar artık popüler konular değil edebiyat için belki, fakat McCullers o denli başarılı bir büyümekte olan çocuk karakteri yaratmış ki, bence roman hala geçerliğini korumayı başarıyor.

Yazarın kronik zatürreesi ve hayatı boyunca çekeceği bedensel arızası kuşkusuz yazdıklarına sirayet etmiş. Ötesi, bunca derin bir çocuk karakter yaratmasını çok sevdim, sırf bunun için bile yazan insanların okuması gerekli bir kitap.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *