Yoko Tawada – The Emissary ve Memoirs of a Polar Bear

Sayfalarında acı çekerek gezindiğim iki kitap oldu. Polar Bear Siren yayınları tarafından türkçeye de çevrildi. özellikle The Emissary, kıyamet sonrası konusuyla ilgimi çekmişti. O da çevrilir diye tahmin ediyorum.

The Emissary – Japonya’da meydana gelen bir felaket sonrası ülke kendisiyle başbaşa kalıyor. Çocuklar zayıf, narin, bağışıklık sistemleri olmadan yaşamaya çabalıyor. Ülkenin arta kalan sayılı iş kolu yaşlılar tarafından çekip çevriliyor. Yaşanan felaket belirsiz biçimde anlaşıldığı kadarıyla Japonya’yı Asya kıtasından uzaklaştırmış, depremde ülke kaymış. Bu yeni dünyada bir dede ile (dededen daha bilge) torunun hikayesi.

Tawada iyi pazarlanan biri. mahalledeki kitapçıya bile geldi okuma yapmaya. Almanca ve japonca yazması oldukça ilgi çekiyor. Sanırım spekülatif metin dedikleri, “aklıma ne gelirse otobiyografik, düş, bağlamsız, çağrışımlarla dolu, tarihsel göndermeler peşinde yazar giderim” üslubunu kafam kaldırmıyor pek.

Polar Bear da Sovyet-Doğu Alman dönemi nedeniyle denedim. Gitmedi, ittirdim filan gitmedi. Türkçe okumadım, Siren baskınını ömrüm vefa ederse ilerleyen yıllarda deneyebilirim, o zamana dek Tawada’ya elveda diyorum.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *